Totalt
  Vis handlekurv
  Vekt:
  0 kg (Frakt: 89,-)

  Redd god mat! 10 gode tips

  Det lønner seg å ta vare på god mat, både for deg og miljøet. Bli med å motvirke matsvinn! Her er 10 gode tips. Ett av dem er å handle god overskuddsmat som vi har reddet hos Holdbart, og som du får opptil 90% rabatt på.

  files/innholdsbilder/artikler/7290_ART_2_Holdbart_1200x352.jpg

  Kaster du mye mat? Det er fort gjort i en travel hverdag, men regner du på det er det veldig lite lønnsomt. Både i husholdningsøkonomien, og for verden i det store.

  I Norge kastes 454 350 tonn mat hvert år. Privathusholdninger står for den aller største andelen, hele 48% av totalen. Hovedgrunnen er at maten har blitt liggende for lenge i kjøleskapet. En annen stor del av maten vi kaster er middagsrester, og det som blir liggende på tallerkenen.

  På verdensbasis kastes en tredjedel av all mat som produseres. Så lite som en fjerdedel av dette, kunne vært nok til å brødfø alle som sulter i dag. Det er absurd i det store bildet, og helt uholdbart for miljøet. Les mer om det her, og besøk matvett.no for enda mer informasjon.

  Selv om det er mye å tjene på mindre matsvinn, kan det hele føles litt uoverkommelig. Som med andre store samfunnsproblem, er det er lett å føle seg maktesløs overfor berg av mat som blir kastet. Heldigvis kan du gjøre små ting i hverdagen, som er lønnsomt for deg og miljøet. Her er ti tips for å bli en matredder!  Hva kan du gjøre for å redde god mat?

  1. Du kan handle maten din hos Holdbart.

  Her får du god mat vi har reddet fra å bli kastet. Som bonus får du 20-90% rabatt. Les mer om utvalget vårt her, og om hva slags mat vi redder her.

  2. Du kan planlegge matinnkjøpene.

  Når du kjøper inn mat til planlagte måltider, blir det mindre sannsynlig rester. Du slipper også å handle i «sult-affekt» – desperate spontaninnkjøp på lavt blodsukker. Dermed enda mer penger å spare!

  3. Du kan passe på kjøleskapet.

  Kjøleskapet skal holde 2-4 grader. Sårbare matvarer bør plasseres nederst, der det er kaldest. Matrester bør avkjøles før de settes i kjøleskapet, så de ikke påvirker temperaturen eller kondenserer. Og kjøleskapet bør selvsagt holdes rent.

  4. Du kan se an holdbarhetsdatoen.

  Mat over best-før-datoen må ikke nødvendigvis kastes. Denne datoen angir bare hvor lenge varen holder seg i uåpnet forpakning, uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper. Matvarer merket «best før» kan i følge Mattilsynet også selges etter datoutløp. «Siste forbruksdag» forteller derimot når maten ikke lenger kan spises. Frem til denne, kommer det bare an på varen. Bruk sansene og sjekk om den virker fin, og sett deg inn ulike matvarers holdbarhet.

  5. Du kan sjekke kvaliteten på meieriprodukter.

  Meieriprodukter kan holde i flere uker etter «best før». Det er helt ufarlig å smake for å teste kvaliteten. Ost holder seg også svært lenge, smaken blir ofte bare bedre og bedre, og mugg kan bare skjæres bort (på faste oster).  6. Du kan friske opp et halvtørt brød.

  Ha litt vann på brødet og putt det noen minutter i ovnen. Brødet får en ny, fersk følelse med det samme.


  7. Du kan gi nytt liv til salaten.

  Salat og grønnsaker som har blitt slappe i kjøleskapet, friskes opp etter et lite opphold i kaldt vannbad.

  8. Du kan se an kjøttet.

  Oksekjøtt blir bare bedre og mørere når utløpsdatoen nærmer seg. Bare sjekk at konsistensen og fargen er frisk og fin. Kylling er mer lettbedervelig, og må alltid gjennomstekes. Det samme må kjøtt i mindre biter, som biffstrimler og kjøttdeig. Får, storfe, vilt og hele kjøttstykker holder det å steke på overflaten, der bakteriene befinner seg.

  9. Du kan ganske sikkert spise egg.

  Egg holder også lenge over holdbarhetsdatoen, og blir sjeldent dårlige før du rekker å spise dem.

  10. Du kan bruke maten på smarte måter.

  Du kan lage nye retter av rester av råvarer. Hvis råvarene begynner å bli eldre, kan de brukes på nye måter. En tomat som begynner å bli slapp er kanskje ikke så god på bruschetta, men gjør seg utmerket i tomatsuppe.  FOR EKSEMPEL: RØD RESTE-JAMBALAYA (4 PORS.)

  Rød jambalaya er en kreolsk rett fra Lousiana, USA, som sies å ha sin opprinnelse som restemat. Man trengte store mengder mektig mat, av det man hadde tilgjengelig. Hovedingrediensene er ris, kjøtt, sjømat og grønnsaker. Det kreolske kjøkkenet har både fransk, spansk, afrikansk og karibisk innflytelse, som gir en spennende smak til jambalayaen. Med diverse rester fra kjøleskapet kan du lage din egen, fristende variant.

  1,5 dl. ris
  6 dl. vann
  Olivenolje
  Buljong etter smak
  Krydder: hvitløk, chilli, lauvbær, timian, persille, oregano, salt og pepper
  Tomater og/eller hakkede tomater eller tomatpuré
  Kjøtt- eller pølserester i biter
  Fiskerester i biter, eller reker eller skalldyr
  Biter av grønnsaker, feks. løk, paprika, stangsellergi, potet, fenikkel, mais…

  Stek kjøtt og sjømat i en jerngryte sammen med krydderet. Tilsett grønnsakene og risen, vann, buljong og tomater, og la det koke i 20 minutter til risen er klar. Nyt en reste-jambalaya med smaken av god samvittighet!  Meld deg på nyhetsbrevet vårt nederst på siden!
  Følg oss på Facebook og Instagram, for å holde deg oppdatert på varene vi får inn.  Har du spørsmål om produktet?