shopping_cart
place
Våre butikker
Totalt
Totalt
0,00
Vekt:
0
kg (Frakt:
89
,-)
Produkter
Våre butikker
Inspirasjon
Informasjon
Slik fungerer det
Om Holdbart.no
Best før, ikke dårlig etter
Mattilsynet
For leverandører
Betingelser
Personvernerklæring
Cookies
Logg inn
Vekt:
0
kg (Frakt:
89
,-)
Produkter
Alle varer
Barneprodukter
Brød, Kaker og Kjeks
Bøker
Dagligvarer
Hermetikk
Krydder
Nudler
Pasta
Ris
Desserter og bakeartikler
Diverse
Julevarer
Non Food
Drikke
Dyremat
Tekstil
Frokostblandinger
Glutenfritt
Godteri
Helsekost
Hygieneartikler
Kaffe og Te
Lys/Servietter
Sauser & Oljer
Snacks
Spekemat
Toalett-/Tørkepapir
Vaskemidler
Økologisk
Ferske kaker
Forside
Info
Informasjon
Best før, ikke dårlig etter
Best før, men ikke dårlig etter
Hvert år kaster vi nordmenn store mengder mat som vi lar forfalle i kjøleskapet før vi får spist den opp. Vi tenker ikke over hvor stort det opprinnelige råvareuttaket er når vi "rydder" i skapet og heller ut melk, kaster brød eller brune bananer. Det trengs for eksempel 1000 liter vann for å produsere én liter melk. Dine forbruksvaner spiller en rolle.
"Utgått på dato" betyr ikke nødvendigvis at maten er dårlig. Det er viktig å vite at det er stor forskjell på lettbedervelig mat som fersk fisk, kylling, pølser, farse og kjøttpålegg som er stemplet med en "siste forbruksdag", kontra mat som ofte holder seg lenger etter at "best før" datoen har utløpt. Denne merkingen opplyser når produsenten mener at maten er på sitt beste, og ikke at den er uspiselig eller dårlig etter at "best før" datoen er gått ut. Bruk sansene dine før du kaster. Hvor store marginer de forskjellige produsentene opererer med varierer, men det er lov å selge mat som har gått ut på "best før" etter at den er utløpt, og det sier noe om at det bare er tull å kaste mat uten å sjekke om den er dårlig.
Etter at pakningene er åpnet reduseres holdbarheten pga. oksygentilførsel. Pakk maten godt inn og få den raskt i kjøleskap, så forlenges holdbarheten en stund - avhengig av produkt, hygiene og temperatur (kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader). Igjen bruk sansene! Mer informasjon om hygiene og holdbarhet finner du på
matportalen.no
.
DETTE BØR DU VITE OM HOLDBARHET
Alle meieriprodukter er merket med "best før" og holder ofte i flere uker etter at datoen er passert.
Disse kan du smake på uten at det er farlig, for å sjekke kvaliteten.
Les mer om datomerking:
Hva Mattilsynet sier om datomerking
Ost holder seg som regel mye lenger enn holdbarhetsdatoen og blir ofte bedre. Noen lagrer edamerosten et år, fra jul til jul. Mugg på harde oster kan skjæres vekk, på mykere oster og smøreoster bør osten derimot kastes hvis den er muggen.
Hele brød som ikke er ferske kan du ha litt vann på og legge i varm ovn i noen minutter - og brødet blir så godt som "nytt". Muggent brød bør du derimot kaste.
Slappe grønnsaker og salat blir sprø og fine etter et kaldt vannbad.
Mye kjøtt holder lenge hvis du oppbevarer det kaldt og tett, men det er forskjell. Oksekjøtt blir bare bedre og mørere når utløpsdatoen nærmer seg, men pass på farger; kjøtten blir gråbrunt og konsistensen blir slimete når prosessen har gått for langt, og svinekjøtt blir mørkere i fargen. Kjøtten skal ikke ha søtlig emmen lukt.
Kylling er lettbedervelig. Kjøtt som lukter surt skal ikke spiser! Husk at vakuumpakket mat lukter når du åpner uansett, pga. gasstilførsel under pakning, men lukten avtar raskt når kjøttet er spiselig. Kjøttdeig, kjøtt i terninger og strimlet kjøtt av kylling og svin skal alltid gjennomstekes. På hele kjøttstykker av storfe, får og vilt er det nok at overflaten stekes godt, for det er der bakteriene finnes.
(Kilde/sitat Matvett.no)
Har du spørsmål om produktet?